Otomobil lastikleri üzerindeki bilgiler, lastiğin özellikleri ve performansı hakkında bize önemli bilgiler verir. Bu bilgiler sürücülere lastiğin boyutu, hız endeksi, yük endeksi, üretim tarihi gibi teknik detayları hakkında bilgi verirken aynı zamanda lastiğin ne tür yol koşulları için uygun olduğunu da belirtir. Bu bilgiler, sürücülerin lastik seçimi yaparken doğru karar vermelerine yardımcı olur ve güvenli sürüş sağlar.
Lastik Üzerindeki Bilgiler
Otomobil lastiği üzerinde lastiğinizin genişliği, en boy oranı, lastik çapı gibi bilgiler bulunur. Lastiğin markası, üretim tarihi, üretim fabrikası, lastik üreticisine ait kod gibi bilgiler de yer alır. Lastiğin son kısmında yer alan bilgiler genellikle tarihi gösterir. Son kısımda 3014 yazıyorsa bu bilgi lastiğin 2014 yılının 30. haftasında üretildiğini gösterir. Lastik üzerinden öğrenilecek bilgiler şunlardır:
Lastik Genişliği
Lastiğin milimetre cinsinden yanaktan yanağa ölçülmesini ifade eder.
En – Boy Oranı
Lastiğin genişliği ile lastik yanak yüksekliği oranına en boy oranı denir. Lastik yanak yüksekliği, lastiğin genişliğinin %45’i kadar olduğunu ifade eder.
Lastik Çapı
Lastiğin inç değeri ile iç çapını ifade eder.
Yük Endeksi
Yük endeksi lastiğin en fazla taşıyabileceği yük anlamına gelir. Kilogram cinsinden hesaplanır ve uluslararası standart olan ETRTO tablosu üzerinden araç yük endeksi kontrol edilir.
Hız Sınıfı
İdeal hava basıncı ile şişirilen lastiğin yük altında ulaşabileceği maksimum hız anlamına gelir.
Yapı
Yeni tip ve binek otomobil lastiklerinin neredeyse tamamı radyal yapılıdır. Radyal yapılı lastiklerin üzerinde R harfi bulunur.
Üretim Tarihi
Lastiğin üzerinde üretim tarihine yer verilir. Örneğin: 1921, 19. hafta 2021 yılı anlamına gelir.
Diğer bilgiler
Lastikte üretildiği fabrika, üreticisine ait kod gibi bilgiler de yer alır. ECE yönetmeliği onay işareti ile numarası, dönüş yönünü ifade eden ok işareti, DOT bilgileri ve lastiğin markası da üzerinde yer verilir.
Otomobil Lastik Harfleri
Binek otomobillerin lastiklerinin büyük çoğunluğu radyal yapılıdır. Lastik üzerinde yer alan harfler ve anlamlarını aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür:
TL
İç lastiksiz anlamına gelir. Tubeless kelimesinin kısaltmasıdır.
TT
İç lastikli anlamına gelir. Tube-Type kelimesinin kısaltmasıdır.
RF
Güçlendirilmiş anlamına gelir. Rein-Forced kelimelerinin kısaltmasıdır.
XL
Lastiğin daha fazla yük taşıyabileceğini ifade eder. Extra Load ifadesinin karşılığıdır
R
Lastiğin radyal yapılı olduğunun göstergesidir.
Kar Kristali İşareti
Lastiğin kış koşullarında hava sıcaklığı +7 derecenin altına düştüğünde kullanıma uygun, kış lastiği olduğunu gösterir.
W
Hızı gösteren ifadedir.
Otomobil Lastiklerinde Hız Sınırları
Otomobil lastiklerinde hız sınırları farklı limitleri gösterir. Bu hız sınıflarından birisi T olarak gösterilse de farklı ifadeler de vardır. Lastikte kullanılan hız limitleri ve anlamları ise şu şekilde sıralanabilir:
T
İzin verilen hız maksimum 190 km’yi ifade eder.
U
İzin verilen hız maksimum 200 km’yi ifade eder.
H
İzin verilen hız maksimum 210 km’yi ifade eder. Saatte 110 km hızlanmadır.
Lastik Seçimi
Araçtan iyi bir performans alabilmek için lastik seçiminde dikkatli olmak gerekir. Aracınıza seçeceğiniz lastiklerdeki harfler otomobilin sürüşünü önemli ölçüde etkiler. Doğru lastik seçimi için aracın özelliklerine bakılabilir. Lastik seçimi yaparken şüphe duyulması durumunda uzman kişilere danışılması en sağlıklı seçimi yapmaya yardımcı olur.
Otomobiliniz için lastik seçiminde lastik üzerindeki yazılar lastiğin otomobile uygun olup olmadığını, yaz lastiği / kış lastiği ve hız limiti ibareleri gibi en önemli bilgileri verir. Otomobil lastiklerinde çeşitlilik bulunur. Lastik seçimi aracın performansını büyük oranda etkiler.